Archive for שביל ישראל תכנון, ציוד, שותפים, המדריך האדום לשביל ישראל, שבילים ארוכים בארץ
 


       אינדקס הפורומים של שביל ישראל -> כלי אוכל ובישול
Dory

כוהליה - סוגי אלכוהול

רכשתי כוהליה Trangia Mini Trangia 28-T Backpacking Stove שקיבלתי היום בדואר.
במקביל רכשתי גם ספירט בחנות לחומרי בניין, שהבנתי מקריאה בפורומים שזה מה שנקרא Denatured Alcohol, חומר הבערה הממומלץ לכוהליות.

בניסוי כלים ראשוני, יוצא מלא פיח עד כדי כיסוי רוב סיר האלומיניום.
אומנם הייתי בתוך הבית אך בחדר מאוורר (היה מספיק אוויר לבערה).

יש למישהו רעיון מה יכולה להיות הבעיה?
האם יש המלצה לדלק מסויים והיכן אפשר לרכוש כזה?

תודה
Yankale

הבעיה היא הכוהל עצמו והוא איננו נקי מספיק על מנת לבעור בכהליה ללא פיח.  אני השתמשתי בזמנו בכוהל לאפיה ובישול  95%  
וזה בער מצוין. זה גם עולה יקר יותר. נדמה לי שבימים אלה המחיר (בחנויות של משקאות אלכוהוליים) יהיה יקר מדי, אבל תבדוק.
באתר חומרים של רופאי שיניים יש כוהל לבן 96% במחיר שנראה לי סביר: 21 ש"ח לליטר.  
דמי המישלוח גבוהים 33 ש"ח. תשאל את רופא השיניים שלך על ספק קרוב למקום מגוריך.
אגב כמה עלה הכוהל בחנות לחומרי בנין?
Dory

כשהשתמשת בכוהל המיוחד היתה לך להבה כחולה בעיקר?
האם לכוהל הלבן אותן התכונות כמו אלה של הכוהל לבישול?
ראיתי בלינק ששמת גם אלכוהול מפוגל שזה בעצם Denatured Alcohol. זה לא מה שצריך בעצם?

הספירט\כוהל עלה לי 26 שקלים לליטר. לא היה לי היכן להשוות מחירים כי החנות היתה בדרך הביתה אז כבר עצרתי שם, יכול להיות שיש מקומות יותר זולים\יקרים.
Yankale

הכוהל המיוחד שטוב גם למאכל נותן להבה כחולה בלבד - כי הוא נקי יותר.
הכוהל הלבן גם הוא נקי יותר, ולמרות שלא השתמשתי בו בעבר אני בטוח כמעט לחלוטין שיתן להבה נקיה.
Denaturated Alcohol (מפוגל) הוא אלכוהול שאינו ראוי לשתיה, פחות נקי. יש בו תוספות רעילות,
על מנת ששתיינים לא יתפתו לשתות אלכוהול זול מחנות חומרי בנין.
לגבי המחיר שאלתי על מנת להשוות למחיר של כוהל נקי לבן של רופאי שיניים. אני רואה שאין הבדל.

אם תחפש ברשת "ציוד וחומרים לרופאי שיניים בפ"ת" יש כמה.
Dory


חן חן, עזרת לי רבות!
Yagil

עוד משהו: האלכוהול המלכלך הוא אלכוהול על בסיס איזופרופיל; האלכוהול הנקי הוא על בסיס מתאנול, הנמצא באלכוהול לשתיה, חלק מסוגי האלכוהול למעבדה (מה שיענקל'ה הפנה אליו) ואפילו אחד מסוגי האנטיפריז (בארה"ב הוא היה צהוב, אין לי מושג מה יש בארץ). האלכוהול שבחנויות בניין הוא כמעט תמיד על בסיס איזופרופיל.
Yankale

לא ידעתי שהכוהל בחנויות לחומרי בנין הוא איזופרופיל אלכוהול. זה מסביר בקלות רבה יותר את הפיח.

כוהל לבן זה אתנול - C2H5OH ולא מתנול - CH3OH. המתנול הוא רעל קשה והוא קטלני אם שותים ממנו משהו כמו 75 מיליטר או יותר,
תלוי במשקל גופו של השתיין. הכוהל הלבן 96% אינו מכיל חומרי צבע.

אנטיפריז מכיל אתילן גליקול או פרופילן גליקול תלוי באקלים של המדינה. בארצות קרות זה פרופילן גליקול ברב המיקרים.

אני מקווה שאני עדיין זוכר מעט כימיה אחרת זה באמת מביך...  
Dory

בינתיים התקשרתי לשתי חנויות למשקאות חריפים (פ"ת) - המחיר לאלכוהול נקי לבישול (95%) הוא בערך 55 ש"ח לליטר.
זה הגיוני? האם 95% יהיה טוב באותה המידה כמו ה 96%?

במקרה הזה המחיר של הספק למרפאות שיניים כולל משלוח של 33 ש"ח לא ממש שונה מהמחיר בחנות רגילה...
Yankale

כוהל לבישול 95% טוב כמו 96% לרופאי השיניים. ההבדל הוא בתכולת המים שבהם בכוהל לבשול זה 5% ושל רופאי השיניים 4%.

האם יש לך עדיין את הכוהל שמחנות חומרי הבנין? מה רשום על התווית שלו?
Dory

עדיין ישנו. עכשיו צריך למצוא לו שימושים אחרים..

Yagil

יענקל'ה כמובן צודק. התבלבלתי בין אתנול למתנול. אנחנו מדברים על אלכוהול איזופרופיל מול אלכוהול על בסיס אתנול, לא מתאנול.

הסיבה שאלכוהול לשתיה - אתנול - הוא כל-כך יקר הוא מבנה המכס החדש על משקאות חריפים. כתוצאה מכך שהמכס כעת מוטל לפי כמות אלכוהול במשקה, הרי שהמכס הגבוה ביותר הוא על אלכוהול 95%. כיוון שציוד לרופאי שיניים לא נכנס בתוך העניין הזה, המחיר שלהם זול הרבה יותר. כמובן, הבעיה היא המשלוח - אני צריך מתישהו לעבור ליד חנות כזו ולקנות לי את כל האלכוהול שאצטרך; אבל בכניסה לחנות, האלכוהול הלבן יהיה זול הרבה יותר מאלכוהול לשתיה.
ומבחינת בערה - אין שום הבדל שאפשר למדוד בין אלכוהול 91%, 95% ו-96%. 70% כבר בוער דפוק.
Dory

בוידאו כאן (יוטיוב) אפשר לראות השוואה בין שלושה סוגי אלכוהול - אחד איזופרופיל, השני אלכוהול לבן והשלישי על בסיס מתאנול (הוא טוען, יכול להיות שהתבלבל והתכוון לאתנול).

האיזופרופיל והשני על בסיס מתאנול (אתנול?), שניהם של חברת HEET. השלישי, הלבן, של EVERCLEAR אשר יקר באופן יחסי.

למרבה הפלא, האיזופרופיל הרתיח את המים מהר יותר אבל פייח בצורה רצינית. בדיוק כמו הספירט שיש לי - להבה צהובה לגמרי ומלא, מלא פיח (מבאס).
עם הטרנג'יה והספירט (איזופרופיל) שיש לי, הרתחתי שתי כוסות מים (בסיר אלומיניום עם מכסה שמגיע בערכה של הטרנג'יה), טמפרטורת מים של בערך 23 מעלות - ב 4:30 דקות.
(בתוך בית).
הבעיה היתה הפיח וגם הריח לוואי.
Yankale

האיזופרופנול (=איזופרופיל אלכוהול) בוער פחות יפה (פיח, להבה צהובה) בגלל המבנה הכימי שמצריך יותר חמצן נגיש.
לעומת זאת בגלל אותן סיבות (המבנה הכימי) הוא יתן חם רב יותר יחסית לאתנול  משהו כמו 15% יותר בחישוב מאוד גס.
מתנול לא משמש כחומר בעירה בכלל, אלא לצרכי "פיגול" של האתנול. השימוש במתנול הוא בעיקר להכנה (סינתזה) של חומרים אחרים.
Dory

איזה כיף שאתה דר' לכימיה ואפשר לשאול אותך שאלות כאלה  

הבחור שערך את הניסוי בוידאו היה מופתע וגם אני, כי כל הזמן הייתי בטוח שלהבה כחולה היא חמה יותר.
אז אתה אומר שבמקרה הזה בגלל ההרכב הכימי, הלהבה הצהובה של האיזופרופנול עדיפה? (למהירות בישול ולמי שלא איכפת מסירים שחורים).
Yankale

בדיקה מדויקת יותר מראה הפרש של כ 8% בכמות החם שמפיק איזופרופנול.  צבע הלהבה אכן נותן אינדיקציה
לטמפרטורה שלה, כחול חם יותר מצהוב. תפוקת החם לא תלויה רק בטמפ. אלא בכמות האנרגיה שמופקת.
גרם איזופרופיל  אלכוהול יפיק בערך 0.6 קילוקלוריות בשריפה ואילו גרם אתנול יפיק 0.56 קילוקלוריות אם לא טעיתי בחשבון.
תחליט לבד מה אתה מעדיף, בישול קצר יותר או כלי נקי יותר.

מישהו מבין כאן כימיה להמשך השיעור.... ?
Dory

אני יותר בקטע של מוזיקה  
אבל זה מעניין, במיוחד לאור הנושא של האשכול.

שמע, הדעה הרווחת שם בחוץ (אינטרנט) שלהבה כחולה "יותר טובה" ומהירה בחימום. מכאן אני מבין שזה לא נכון לגמרי אלא בהחלט תלוי בחומר שבמקרה הזה, דווקא יותר יעיל מזה שלהבתו כחולה.

זה מעניין  
Yankale

"הדעה שבחוץ" נכונה מאוד כאשר מדובר באותו סוג דלק. כאן מדובר בשני סוגי דלק. להבה כחולה מעידה על שריפה מלאה של הדלק.
להבה צהובה מעידה על שריפה לא מלאה, ועדות לכך זה לא רק צבע הלהבה אלא גם הפיח. השריפה הלא מלאה מצמצמת את היתרון
של איזופרופיל אלכוהול ככל שזה קשור לתכולת החם.
Yankale

למדתי היום כמה דברים מעניינים על הספירט הכחול בחנויות לחומרי בנין. אין דרך לדעת בוודאות האם זה כוהל אתילי או פרופיל אלכוהול,
תערובת שלהם וכנראה עוד כמה סוגי כוהל ראשוניים (אל תשאלו מה זה כוהל ראשוני אחרת תצטרכו לקרוא שיעור בכימיה של כוהלים).

הכוהלים בחנויות לחומרי בנין מכילים גם כל מיני מזהמים שמגיעים מהמפעל שהשתמש בהם. במקום לשלוח את החומרים לאתר
לסילוק פסולת רעילה ברמת חובב(עולה הרבה כסף) מפעלים רבים מוכרים את התערובות האלה לשימוש שאינו למאכל כמובן כמו בחנויות לחומרי בנין.

וזה מסביר עוד יותר טוב את הפיח, הלהבה הצהובה והריחות השונים. אם רוצים להבה נקיה וכחולה צריך אלכוהול נקי, גם ברמה
של 90% זה בהחלט מספיק. העיקר שלא יהיו מזהמים אחרים.

כוהל שמתאים למאכל  אינו זול בגלל המיסים, כמו שכבר אמר יגיל. תנסו לרכוש את האלכוהול אצל ספקים של חומרים רפואיים.
או תסתפקו בלהבה מלכלכלת.
asile

כהל רעיל וכהל לא רעיל

יש כהל שלא ראוי למאכל ויש כהל שהאדים שלו רעילים ויש להבחין בין השניים .
אתנול יכול לשמש לשתיה אלא אם הוא denaturated ואז הוא לא משמש לשתייה אבל כן יכול לשמש לכהליה והמחיר שלו זול יותר מאתנול לשתייה . כך או כך - אדי האתנול לא רעלים למגע או נשימה  ולכן כל סוג של אתנול שנדלק הוא טוב.

לעומת זאת מתנול הוא לא מתאים לא לשתייה וגם הגזים שלו רעילים ולכן לא הייתי משתמש בו לכהליה . מתנול הוא חומר רעיל נקודה .

בקיצור יש לבחור אתנול . כלומר כהל מסוג אתנול.
כהל הוא שם לקבוצה שלמה של חומרים שהמאפיין שלהם הוא שהם אורגנים ( שרשרת פחמנית ) פלוס יש להם קבוצה פונקציונלית שנקראת הידרוקסיל ( יון מימן חד חמצני ) וכל מי שעשה 5 יחידות כימיה בתיכון יכול לדקלם לכם.
asile

כהל אנליתי

בתעשיה הכימית יש כהל שנקרא כהל אנליתי כלומר רמת ניקיון של כמעט 100% -- זהו כהל יקר כי תהליך הפקתו , טיהורו , זיקוקו כרוך באנרגיה שמייקרת את עלות . מי שמשתמש באתנול אנליתי כלומר אתנול סופר דופר טהור מאוד אוהב הכהליה שלו - זה כמו לשים גלגלי מגנזיום חדשים  לסוסיתה שנת 73 .  אפרופו הבחור כאן שטוען שכל כהל מכיל מה שנקרא בג'רגון הכימאי אי- ניקיונות צודק ב 100% וזה מה שהופך את הכהל ללא מותר לשתייה . השאיפה היא שהכהל ( נבחר באתנול כבר אמרנו ) כלומר האתנול יהיה כמה שיותר נקי  אבל עדיין לא נוכל להרשות לעצמינו כהל אנליתי . ההמלצה שלי היא לתפוס חצי מטר מהלהבה מה שלא יהיה .
asile

denaturated alcohol

denaturated alcohol הוא אתנול המכיל אי -ניקיונות כגון מתנול ( רעיל במיוחד)  , אצטון  ולכן יש לדעתי להעדיף אתנול שמתאים לשתייה רק לדאוג שאחוז האלכוהול יהיה גבוה באמת כדי שבאמת יבער . אפשר להשתמש ב denaturated רק להיות ממודע שלרוב יש סבירות גבוהה שהוא מכיל מתנול ושאריות אצטון . לא הייתי נוגע בו בידיים או מאכסן אותו בתיק. זו דעתי האישית . מוציא עוד 30 שקלים על משהו מבית מרקחת.

       אינדקס הפורומים של שביל ישראל -> כלי אוכל ובישול
עמוד 1 מתוך 1
Create your own free forum | Buy a domain to use with your forum
שביל ישראל